Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende types bunkerdeuren, hierna de eigenlijke gepantserde deur tussen het toegangssas en de eigenlijke mitrailleurkamer.

Overzicht van de verschillende gebruikte types van deuren in de bunkertjes van bruggenhoofd Gent.

De Gepantserde tussendeur (lamellendeur) ter afsluiting van de toegang tot de mitrailleurkamers.

De eigenlijke bunkerruimte was dan zelf nog eens afgesloten met een gepantserde deur. Dit was een zware stalen deur met centraal allemaal schuin geplaatste lamellen. Dit diende enerzijds als ventillatie voor de toch al slecht geventilleerde bunkers en anderzijds gelijktijdig als bescherming tegen binnendringende vijanden en kogels. Aan de achterkant van de lamellen, aan de binnenzijde van de bunkerruimte dus, zit nog eens een volle ijzeren plaat waardoor de deur opnieuw volledig kon worden afgesloten. Aan de kant van de mitrailleurkamer waren twee grote hendels voorzien om de deur te kunnen afsluiten tegen indringers.

Hieronder ziet u alvast de schetsen horende bij de originele deuren gebruikt aan Bruggenhoofd Gent.

Links: zicht op deur vanaf de binnenkant van de bunker met de metalen plaat voor de deur - Rechtsboven: detail van grendels - Rechtsonder: doorsnede van de deur. (Schetsen: Moskou-Archieven)

schets gepantserde deur Bruggenhoofd Gent

Omdat er in de schetsen van deze deuren toch twee duidelijke verschillende types terug te vinden zijn, zou ik toch aan de hand van bestaande plannetjes en schetsen de gebruikte gepantserde deuren gebruikt aan Bruggenhoofd Gent en bijvoorbeeld de KW-linie, eens willen vergelijken.

Gepantserde deur TPG
Gepantserde deur KW-linie
gepantserde deur TPB
gepantserde deur KW linie

Bij de deur links lijkt het alsof er nooit een ijzeren plaat heeft voorgezeten. Deze is er ooit wel geweest maar werd door de Duitse bezetter verwijderd bij de grote klopjacht op ijzer in de niet meer gebruikte bunkers. De ijzeren plaat was aan TPG iets smaller dan deze aan de KW-linie. Er is namelijk aan de kant van de scharnier bij bruggenhoofd Gent, een bredere zijbalk aan de deur. Op deze zijbalk zaten orgineel twee kleine vierkante plaatjes met elk een scharnier aan met twee latten die bevestigd waren aan de eigenlijke ijzeren afdekplaat. Deze plaat kon dan net zoals bij de deur van de KW-linie met ijzeren pennen vastgezet worden op de andere deurbalk. Op die wijze kon de ijzeren plaat geblokkeerd worden van te openen. Met de pennen los kon de ijzeren plaat gewoon scharnierend op de eigenlijke gepantserde deur geopend worden (zie foto hiernaast bij de deur aan de KW-linie)

Dat de metalen plaat aan TPG smaller is heeft alles te maken met het kleine schietgat in de gepantserde deur, juist onder de roeste plek waar ooit de scharnier zat. Dit was een klein schuifje dat enkel via de binnenkant kon opengeschoven worden en via hetwelke men de toegang met handwapens onder vuur kon nemen. Aan de KW-linie was dit niet nodig omdat men vaak vanuit een van de mitrailleurkamers een klein schietgat ging voorzien naar het toegangssas door (in dit geval door een

tussenmuur). Dit was eigenlijk ook het systeem dat men eerst in bouwproject A (Wetteren en Melle) origineel ging toepassen door middel van een extra kamertje achter de tweede mitrailleurkamer. In de realiteit is dat kamertje uiteindelijk nergens gebouwd geweest en allicht veel goedkoper vervangen door het schietgat in de gepantserde deur. Op de foto's hieronder ziet u nog eens de kanten van de lamellendeuren gekeken vanuit het toegangssas. De deur van Bruggenhoofd Gent op de foto heeft men ooit willen verwijderen. De assen van de scharnieren zijn namelijk verwijderd. De deur is echter allicht bij een poging om ze te verwijderen door zijn eigengewicht gaan hangen op één van de scharnieren, waardoor ze zichzelf volledig vast gezet heeft tussen de scharnieren en de grond. Ze kan dus niet meer bewegen waardoor de foto ook maar wat ongelukkig getrokken is, achter de grotendeels openstaande deur. Voor de rest zijn de beide deuren van deze kant gekeken praktisch identiek.
Als afsluiter van dit stukje nog een foto van de binnenkant van de vrij intakte bunker B8 te Nazareth, gefotografeerd door het schietgat dat vrij is.
binnenzicht bunker B8 met nog aanwezige gepantserde deur